Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
100 min.

Przepis na gofry, który zawsze się udaje – są chrupiące i jednocześnie miękkie. Możliwości podania są nieograniczone: z masłem i dżemem są idealne na śniadanie, z bitą śmietaną lub lodami i z owocami tworzą wspaniały deser.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 10g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 500 ml mleka

Przygotowanie:

1Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.

2Wmieszać jajka.

3Masło stopić, dodać do ciasta i wymieszać.

4Na koniec dodać mleko i wymieszać.

5Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

6Wlać ciasto do gofrownicy i smażyć przez 4-5 minut.

Porcja dla:

4 osób