Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Przepis na gofry, który zawsze się udaje – są chrupiące i jednocześnie miękkie. Możliwości podania są nieograniczone: z masłem i dżemem są idealne na śniadanie, z bitą śmietaną lub lodami i z owocami tworzą wspaniały deser.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 10g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g masła
- 500 ml mleka
Przygotowanie:
1Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
2Wmieszać jajka.
3Masło stopić, dodać do ciasta i wymieszać.
4Na koniec dodać mleko i wymieszać.
5Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
6Wlać ciasto do gofrownicy i smażyć przez 4-5 minut.
Porcja dla:
4 osób