Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Lekkie suflety jajeczne z dodatkiem żółtego sera i łososia. Podawać ciepłe z sałatką ze świeżych warzyw.
Składniki:
- 3 jajka
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g wędzonego łososia, drobno pokrojonego
- 100 g żółtego sera, startego
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
2Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka rozbić trzepaczką dodając przyprawy: sol, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywną pianę.
3Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia i wsypać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Dodać białka i bardzo delikatnie wymieszać.
42 naczynka żaroodporne o średnicy 8 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę sufletową wlać do środka.
5Zapiekać 15 minut. Po wyciągnięciu sufletów na wykałaczki nawinąć plasterki łososia i przyozdobić nimi danie.
Porcja dla:
2 osób