Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Lekkie suflety jajeczne z dodatkiem żółtego sera i łososia. Podawać ciepłe z sałatką ze świeżych warzyw.

Składniki:

  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g wędzonego łososia, drobno pokrojonego
  • 100 g żółtego sera, startego
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.

2Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka rozbić trzepaczką dodając przyprawy: sol, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywną pianę.

3Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia i wsypać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Dodać białka i bardzo delikatnie wymieszać.

42 naczynka żaroodporne o średnicy 8 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę sufletową wlać do środka.

5Zapiekać 15 minut. Po wyciągnięciu sufletów na wykałaczki nawinąć plasterki łososia i przyozdobić nimi danie.

Porcja dla:

2 osób