Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Wspaniały przepis na gofry z syropem klonowym. Zmielone migdały i mąka kukurydziana zapewnią gładką masę. Niedawno przygotowałam te gofry dla przyjaciela na urodziny i wszyscy chcieli ode mnie przepis.

Składniki:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 150 g mąki

Przygotowanie:

1Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać syrop klonowy.

2Oddzielić żółtka od białek. Wymieszać żółtka z masłem i wanilią do uzyskania piany.

3Wymieszać mąkę z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Następnie wymieszać migdały ze śmietaną. Na koniec wymieszać wszystko z masą z żółtek mikserem na gładką masę.

4Ubić białka z solą i delikatnie wmieszać w ciasto.

5Piec w nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy aż będą złoto-brązowe.

Porcja dla:

8 osób