Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
135 min.

Jedno słowo opisuje tę potrawę – CZADOWA!!!!!

Składniki:

  • 1 średnia kapusta włoska lub zwykła

Przygotowanie:

1Kapustę sparzyć zdejmując po kolei liście. Po przestudzeniu wyciąć z nich zgrubiałe nerwy.

2Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, przełożyć na sito aby masa lekko odciekła, po czym przełożyć do miski.

3Cebulę i czosnek obrać, posiekać i przesmażyć na oleju dodając czosnek na koniec smażenia.

4Do miski z ziemniakami dodać wszystkie suche kasze, cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku solą i przyprawami, wymieszać.

5Na każdy liść kapusty nakładać garść nadzienia, zawinąć i ew. obwiązać nitką.

6Zawinięte gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Podać dowolnie w wersji mięsnej lub bezmięsnej. Smacznego 🙂

7Na drugi dzień, kiedy są całkowicie zimne można kroić na plastry i podsmażyć na oleju, też pyszne chociaż bardziej kaloryczne.

Porcja dla:

6 osób