Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
22 min.

To wersja tradycyjnego gęstego napoju rosyjskiego: owocowy syrop zagęszczony skrobią, czyli mąką ziemniaczaną. Jeśli jest rzadszy można go nawet pić, albo dodać do porannej owsianki. Można go zrobić z jeżyn, malin, truskawek, żurawin czy porzeczek. Jeśli owoce są cierpkie, nie trzeba już dodawać soku z cytryny.

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 200 g jagód (mogą być mrożone)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1Wodę zagotować. Owoce opłukać.

2Do gotującej się wody dodać owoce, cukier i sok cytrynowy. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

3Przelać mieszaninę do blendera i zmiksować na trybie pulsacyjnym. Przełożyć z powrotem do garnka.

4W 2 łyżkach zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną (kisiel będzie rzadki, jeśli chcemy gęsty należy dodać łyżkę lub dwie więcej).

5Roztwór wlać do garnka z owocami, doprowadzić niemal do wrzenia, ale nie gotować. Zestawić z ognia i podawać.

Porcja dla:

4 osób