15 min.
07 min.
22 min.
To wersja tradycyjnego gęstego napoju rosyjskiego: owocowy syrop zagęszczony skrobią, czyli mąką ziemniaczaną. Jeśli jest rzadszy można go nawet pić, albo dodać do porannej owsianki. Można go zrobić z jeżyn, malin, truskawek, żurawin czy porzeczek. Jeśli owoce są cierpkie, nie trzeba już dodawać soku z cytryny.
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 200 g jagód (mogą być mrożone)
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1Wodę zagotować. Owoce opłukać.
2Do gotującej się wody dodać owoce, cukier i sok cytrynowy. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
3Przelać mieszaninę do blendera i zmiksować na trybie pulsacyjnym. Przełożyć z powrotem do garnka.
4W 2 łyżkach zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną (kisiel będzie rzadki, jeśli chcemy gęsty należy dodać łyżkę lub dwie więcej).
5Roztwór wlać do garnka z owocami, doprowadzić niemal do wrzenia, ale nie gotować. Zestawić z ognia i podawać.
Porcja dla:
4 osób