Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
150 min.

Jedno z najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. W mojej wersji ryż brązowy z mieloną wołowiną. Zawsze do farszu dodaję wędzony boczek, dzięki czemu gołąbki nie są suche i bardzo zyskują na smaku! Najlepsze z sosem grzybowym.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g boczku, zmielonego
  • 2-3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

1Z kapusty wykroić głąb. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kapustę i gotować na małym ogniu, delikatnie zdejmując zewnętrzne liście w trakcie gotowania. Z liści kapusty odkroić zgrubiałą część u nasady liścia.

2W litrze osolonej wody z solą ugotować ryż na półmiękko. Odcedzić i przełożyć do miski.

3Na patelni podsmażyć cebulę, dodać do ryżu. Wołowinę zrumienić na patelni i dodać do miski z ryżem.

4Do farszu dodać boczek i przyprawy (bez kostki rosołowej) i dobrze wymieszać na jednolitą masę.

5Na środek każdego liścia nakładać kilka łyżek farszu (zależy jak duże są liście).

6Kapustę zwijać ciasno w rulonik, a końce wtykać do środka.

7Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym ciasno, jeden koło drugiego. W 1/2 szklanki wody rozpuścić kostkę rosołową i podlać gołąbki. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 1,5 godziny. Sprawdzić widelcem czy kapusta już jest miękka. Czasem trzeba piec trochę dłużej, jeśli kapusta jest twarda.

Porcja dla:

8 osób