60 min.
90 min.
150 min.
Jedno z najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. W mojej wersji ryż brązowy z mieloną wołowiną. Zawsze do farszu dodaję wędzony boczek, dzięki czemu gołąbki nie są suche i bardzo zyskują na smaku! Najlepsze z sosem grzybowym.
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 2 szklanki brązowego ryżu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula, posiekana
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 g boczku, zmielonego
- 2-3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
1Z kapusty wykroić głąb. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kapustę i gotować na małym ogniu, delikatnie zdejmując zewnętrzne liście w trakcie gotowania. Z liści kapusty odkroić zgrubiałą część u nasady liścia.
2W litrze osolonej wody z solą ugotować ryż na półmiękko. Odcedzić i przełożyć do miski.
3Na patelni podsmażyć cebulę, dodać do ryżu. Wołowinę zrumienić na patelni i dodać do miski z ryżem.
4Do farszu dodać boczek i przyprawy (bez kostki rosołowej) i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
5Na środek każdego liścia nakładać kilka łyżek farszu (zależy jak duże są liście).
6Kapustę zwijać ciasno w rulonik, a końce wtykać do środka.
7Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym ciasno, jeden koło drugiego. W 1/2 szklanki wody rozpuścić kostkę rosołową i podlać gołąbki. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 1,5 godziny. Sprawdzić widelcem czy kapusta już jest miękka. Czasem trzeba piec trochę dłużej, jeśli kapusta jest twarda.
Porcja dla:
8 osób