Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Są bardzo smaczne, zdrowe i co ważne zawierają mniej kalorii!

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • natka pietruszki
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, odrobina curry

Przygotowanie:

1Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Ostudzić.

2Kiedy wystygnie ugnieść go tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, otręby, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Wymieszać.

3Mokrymi rękoma formować niewielkie kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 – 200 stopniach około 30 minut (najlepiej sprawdzić po tym czasie czy kotlety są już przyrumienione z wierzchu, jeśli nie to można podkręcić temperaturę.

Porcja dla:

2 osób