Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Są bardzo smaczne, zdrowe i co ważne zawierają mniej kalorii!
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki otrębów owsianych
- natka pietruszki
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, odrobina curry
Przygotowanie:
1Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Ostudzić.
2Kiedy wystygnie ugnieść go tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, otręby, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Wymieszać.
3Mokrymi rękoma formować niewielkie kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 – 200 stopniach około 30 minut (najlepiej sprawdzić po tym czasie czy kotlety są już przyrumienione z wierzchu, jeśli nie to można podkręcić temperaturę.
Porcja dla:
2 osób