Czas przygotowania:
45 min.
45 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
120 min.
120 min.
Sos do śledzi przypomina nieco sos do ryby po grecku, dodając zioła prowansalskie zyskujemy oryginalny smak.
Składniki:
- 500 g świeżych śledzi
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Śledzie umyć w zimnej wodzie, natrzeć solą i pierzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
2Schłodzone śledzie obtoczyć w mące i podsmażyć na gorącym oleju.
3Usmażone śledzie ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
5Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć na nim cebulkę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki.
6Kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodać marchew pokrojoną w cienkie słupki lub startą na tarce. Po 2-3 minutach dodać pomidory i doprawić wedle uznania.
7Sos pomidorowy zagotować i wylać na śledzie. Zapiekać przez 10-15 minut.
8Podawać na zimno.
Porcja dla:
7 osób