Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
120 min.

Sos do śledzi przypomina nieco sos do ryby po grecku, dodając zioła prowansalskie zyskujemy oryginalny smak.

Składniki:

  • 500 g świeżych śledzi
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Śledzie umyć w zimnej wodzie, natrzeć solą i pierzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki.

2Schłodzone śledzie obtoczyć w mące i podsmażyć na gorącym oleju.

3Usmażone śledzie ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

5Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć na nim cebulkę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki.

6Kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodać marchew pokrojoną w cienkie słupki lub startą na tarce. Po 2-3 minutach dodać pomidory i doprawić wedle uznania.

7Sos pomidorowy zagotować i wylać na śledzie. Zapiekać przez 10-15 minut.

8Podawać na zimno.

Porcja dla:

7 osób