Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
150 min.

Tradycyjne gołąbki to podstawowe danie na świąteczne okazje w mojej rodzinie. Warte zachodu i przygotowań!

Składniki:

  • 1 duża biała kapusta
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g mięsa wołowego
  • 250 g surowego boczku
  • 2 duże cebule
  • 1 sucha kajzerka

Przygotowanie:

1Z kapusty oddzielić najładniejsze liście i wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez 1-2 minuty, aby zmiękły. Odsączyć i odłożyć na bok.

2Mięso i boczek zmielić przez maszynkę. Jedną cebulę drobno posiekać, albo też zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i wymieszać z masą mięsną. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem.

3Z masy formować walce szerokości 5×3 cm i zawijać w liście kapusty.

4Dno dużego garnka wyłożyć skrawkami kapusty, ułożyć gołąbki jeden koło drugiego. Zalać 1-1,5 litra wody i gotować przez około 1,5 godziny na małym ogniu.

5Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę i dodać do gołabków po godzinie gotowania. Dodać koperek i zalać sosem pomidorowym.

Porcja dla:

6 osób