60 min.
90 min.
150 min.
Tradycyjne gołąbki to podstawowe danie na świąteczne okazje w mojej rodzinie. Warte zachodu i przygotowań!
Składniki:
- 1 duża biała kapusta
- 500 g mięsa wieprzowego
- 200 g mięsa wołowego
- 250 g surowego boczku
- 2 duże cebule
- 1 sucha kajzerka
Przygotowanie:
1Z kapusty oddzielić najładniejsze liście i wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez 1-2 minuty, aby zmiękły. Odsączyć i odłożyć na bok.
2Mięso i boczek zmielić przez maszynkę. Jedną cebulę drobno posiekać, albo też zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i wymieszać z masą mięsną. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem.
3Z masy formować walce szerokości 5×3 cm i zawijać w liście kapusty.
4Dno dużego garnka wyłożyć skrawkami kapusty, ułożyć gołąbki jeden koło drugiego. Zalać 1-1,5 litra wody i gotować przez około 1,5 godziny na małym ogniu.
5Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę i dodać do gołabków po godzinie gotowania. Dodać koperek i zalać sosem pomidorowym.
Porcja dla:
6 osób