Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszne danie z serii placki z tartych warzyw. Tym razem kalarepka z dodatkiem parmezanu. Bardzo prosty i szybki obiad!
Składniki:
- 3 kalarepki
- 3 cebulki dymki, posiekane
- 3 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- kilka łyżek tartej bułki
- ostra mielona papryka do smaku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Kalarepki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posolić i odstawić, aby puściły sok. Odcisnąć.
2W misce wymieszać kalarepkę z cebulką, jajkami i parmezanem. Dodać tyle bułki tartej, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawić do smaku.
3Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron, aż będą rumiane.
Porcja dla:
4 osób