Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne danie z serii placki z tartych warzyw. Tym razem kalarepka z dodatkiem parmezanu. Bardzo prosty i szybki obiad!

Składniki:

  • 3 kalarepki
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 3 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka łyżek tartej bułki
  • ostra mielona papryka do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Kalarepki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posolić i odstawić, aby puściły sok. Odcisnąć.

2W misce wymieszać kalarepkę z cebulką, jajkami i parmezanem. Dodać tyle bułki tartej, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawić do smaku.

3Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron, aż będą rumiane.

Porcja dla:

4 osób