Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Grzanki z bułeczek ze szpinakiem i jajkiem w koszulce, z dodatkiem kremowego sosu jogurtowego ze szczypiorkiem to lekkie, ale wykwintne danie na lunch lub kolację.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 800 g młodych liści szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 4 razowe bułeczki, przecięte poziomo na pół
  • sos jogurtowy ze szczypiorkiem
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 150 g greckiego jogurtu
  • 8 gałązek szczypiorku

Przygotowanie:

1Przygotować sos. W żaroodpornym naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą energicznie mieszać żółtka, musztardę i jogurt. Po około 10 minutach sos powinien zacząć gęstnieć. Wrzucić drobno pocięty szczypiorek i przyprawić do smaku. Zdjąć garnek z ognia, ale zostawić na wierzchu naczynie z sosem.

2Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni, wrzucić szpinak i smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, aż liście się zwiną. Odcedzić, odcisnąć na sicie, aby usunąć resztę wilgoci. Wrzucić szpinak z powrotem na patelnię, przyprawić do smaku i przykryć, aby nie stygł.

3Dużą patelnię napełnić wodą do połowy wysokości. Dolać ocet winny, dodać szczyptę soli i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Rozbijać jajka ostrożnie, po jednym i wlewać je do wody. Gotować 2-3 minuty, pod koniec tego czasu lekko polewać żółtka wrzątkiem. W czasie, kiedy jajka się gotują, przygotować grzanki. Pojedynczo wyjąć jajka w koszulkach z wody łyżką cedzakową i osuszyć na papierze kuchennym.

4Rozłożyć szpinak na spodach bułeczek, na każdym ułożyć ugotowane jajko i polać ciepłym sosem. Przybrać gałązkami szczypiorku, przyprawić pieprzem. Górne części bułeczek ułożyć na talerzykach obok kanapek. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób