10 min.
15 min.
25 min.
Chrupką, złocistą zasmażkę do tego prostego dania przygotowuje się zwykle, podsmażając bułkę tartą w dużej ilości masła. My przyrządzimy ją na niewielkiej ilości oliwy i dodamy nieco świeżych ziół. Smakuje świetnie i doskonale komponuje się z gotowanymi w wodzie lub na parze warzywami, a szczególnie z kalafiorem.
Składniki:
- 1 kalafior, podzielony na różyczki
Przygotowanie:
1Przygotować garnek do gotowania na parze. Włożyć kalafior i gotować około 15 minut, żeby nieco zmiękł.
2Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Wsypać bułkę tartą i starannie wymieszać z oliwą. Smażyć na niezbyt dużym ogniu około 10 minut, często mieszając, aż bułka przyrumieni się mocno. W czasie smażenia bułki oliwa wycieka z tej, która jest już podsmażona i zostaje wchłonięta przez resztę, więc zasmażka rumieni się równomiernie.
3Przełożyć kalafior na podgrzany półmisek. Doprawić zasmażkę solą i pieprzem, wymieszać z tymiankiem, estragonem i natką pietruszki. Nałożyć zasmażkę na kalafiora. Udekorować gałązkami ziół i podawać.
Porcja dla:
4 osób