Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Chrupką, złocistą zasmażkę do tego prostego dania przygotowuje się zwykle, podsmażając bułkę tartą w dużej ilości masła. My przyrządzimy ją na niewielkiej ilości oliwy i dodamy nieco świeżych ziół. Smakuje świetnie i doskonale komponuje się z gotowanymi w wodzie lub na parze warzywami, a szczególnie z kalafiorem.

Składniki:

  • 1 kalafior, podzielony na różyczki

Przygotowanie:

1Przygotować garnek do gotowania na parze. Włożyć kalafior i gotować około 15 minut, żeby nieco zmiękł.

2Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Wsypać bułkę tartą i starannie wymieszać z oliwą. Smażyć na niezbyt dużym ogniu około 10 minut, często mieszając, aż bułka przyrumieni się mocno. W czasie smażenia bułki oliwa wycieka z tej, która jest już podsmażona i zostaje wchłonięta przez resztę, więc zasmażka rumieni się równomiernie.

3Przełożyć kalafior na podgrzany półmisek. Doprawić zasmażkę solą i pieprzem, wymieszać z tymiankiem, estragonem i natką pietruszki. Nałożyć zasmażkę na kalafiora. Udekorować gałązkami ziół i podawać.

Porcja dla:

4 osób