20 min.
90 min.
110 min.
Ta zachwycająca duszona potrawa z wołowiny, serc karczochów, bobu, młodych ziemniaków i soczystych, fioletowych oliwek kalamata świetnie nadaje się na niedzielny obiad w gronie rodzinnym lub na niezobowiązującą kolację w gronie przyjaciół. Wystarczy podać do niej zieloną sałatę.
Składniki:
- 300 g drobnych cebulek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 450 g chudej wołowiny bez kości, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
Przygotowanie:
1Odkroić końce cebulek i wyrzucić, a same cebulki włożyć do dużej miski. Zalać wrzątkiem na 2 minuty, aż odejdą od nich łupinki.
2Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Wrzucić mięso i obrumienić równomiernie około 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
3Dodać cebulki wraz ze zdjętymi z nich łupinkami do potrawy, by nadać jej kolor. Dusić około 5 minut, często mieszając. Wyjąć łupinki, następnie dodać czosnek i mielone przyprawy.
4Dodać pomidory, wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić liść laurowy, zmniejszyć ogień na mały, przykryć i dusić godzinę.
5Wrzucić ziemniaki i dusić jeszcze 30 minut pod przykryciem, aż mięso i ziemniaki zrobią się miękkie. Dodać karczochy, bób i oliwki i zostawić na ogniu 5 minut, by się rozgrzały. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób