Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Grillowane ogony homara doprawione cytryną i czosnkiem to niewiarygodnie pyszne i szybkie do przyrządzenia danie!

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 110 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/8 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku, wyciśniety przez praskę
  • 2 ogony homara (280 g)

Przygotowanie:

1Grill rozgrzać do wysokiej temperatury.

2W miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą. Dodać sól, paprykę, pieprz i czosnek, wymieszać. Naciąć wzdłuż ogony homarów i mięso posmarować marynatą.

3Lekko natłuścić ruszt. Ułożyć homary przekrojoną stroną w dół. Grillować na średnim ogniu przez 10-12 minut, przewrócić raz i często polewać marynatą. Homary są gotowe kiedy mięso jest matowe i jędrne w dotyku.

Porcja dla:

2 osób