Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Grillowane ogony homara doprawione cytryną i czosnkiem to niewiarygodnie pyszne i szybkie do przyrządzenia danie!
Składniki:
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 110 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 1 ząbek czosnku, wyciśniety przez praskę
- 2 ogony homara (280 g)
Przygotowanie:
1Grill rozgrzać do wysokiej temperatury.
2W miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą. Dodać sól, paprykę, pieprz i czosnek, wymieszać. Naciąć wzdłuż ogony homarów i mięso posmarować marynatą.
3Lekko natłuścić ruszt. Ułożyć homary przekrojoną stroną w dół. Grillować na średnim ogniu przez 10-12 minut, przewrócić raz i często polewać marynatą. Homary są gotowe kiedy mięso jest matowe i jędrne w dotyku.
Porcja dla:
2 osób