Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Autentyczny włoski przepis na pesto z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i czosnku. Oczywiście dodajemy też parmezan i ser pecorino. Doskonały do kanapek, do makaronu, gniocchi, czy do innych włoskich dań.

Składniki:

  • ok. 80 g bazylii (umytej i dokładnie osuszonej)
  • 40 g startego parmezanu
  • 10 g startego sera pecorino
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2-3 ząbki czosnku, obrane

Przygotowanie:

1W moździerzu: Bazylię umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Oderwać listki od gałązek.

2Rozgnieść czosnek w moździerzu, dodać orzeszki i znów rozgnieść.

3Dodawać stopniowo bazylię, ucierając wszystko razem.

4Dodać obydwa sery i wymieszać łyżką. Dodać oliwę i znów wymieszać.

5W blenderze lub robocie kuchennym: Na godzinę przed przygotowaniem pesto wstawić naczynie blendera (lub robota kuchennego) i noże do lodówki.

6Do schłodzonego naczynia blendera lub robota włożyć 1/3 bazylii, czosnku i orzeszków. Zmiksować pulsacyjnie.

7Miksować w ten sam sposób resztę bazylii, czosnku i orzeszków.

8Następnie dodać ser i oliwę i wymieszać.

Porcja dla:

4 osób