20 min.
20 min.
Autentyczny włoski przepis na pesto z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i czosnku. Oczywiście dodajemy też parmezan i ser pecorino. Doskonały do kanapek, do makaronu, gniocchi, czy do innych włoskich dań.
Składniki:
- ok. 80 g bazylii (umytej i dokładnie osuszonej)
- 40 g startego parmezanu
- 10 g startego sera pecorino
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2-3 ząbki czosnku, obrane
Przygotowanie:
1W moździerzu: Bazylię umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Oderwać listki od gałązek.
2Rozgnieść czosnek w moździerzu, dodać orzeszki i znów rozgnieść.
3Dodawać stopniowo bazylię, ucierając wszystko razem.
4Dodać obydwa sery i wymieszać łyżką. Dodać oliwę i znów wymieszać.
5W blenderze lub robocie kuchennym: Na godzinę przed przygotowaniem pesto wstawić naczynie blendera (lub robota kuchennego) i noże do lodówki.
6Do schłodzonego naczynia blendera lub robota włożyć 1/3 bazylii, czosnku i orzeszków. Zmiksować pulsacyjnie.
7Miksować w ten sam sposób resztę bazylii, czosnku i orzeszków.
8Następnie dodać ser i oliwę i wymieszać.
Porcja dla:
4 osób