Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
185 min.
Całkowity czas:
200 min.

Pyszny, prosty i niespotykany przepis na pieczoną szynkę. Pieczona z goździkami, ananasem i odrobiną brązowego cukru.

Składniki:

  • 4 kg szynki z kością
  • 1 puszka (540 g) ananasa w plastrach z sokiem
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 goździków

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 stopni C. Szynkę ułożyć w brytfannie przekrojoną stroną do dołu a na wierzchu naciąć w kratkę.

2Sok z ananasa odsączyć do miski i wymieszać z cukrem. Polać szynkę. Za pomocą wykałaczek przyczepić plastry ananasa do szynki. Wcisnąć w nią goździki. Przykryć.

3Piec przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu smarując sokiem, który zbierze się na dnie brytfanki. Zwiększyć temperaturę do 190 stopni, odkryć i piec przez kolejne 15 minut.

Porcja dla:

10 osób