Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszne grzybki marynowane. Najlepiej podawać jako przystawkę do obiadu albo zakąskę do imprezowej wódeczki!

Składniki:

  • 2 kg świeżych podgrzybków lub prawdziwków
  • 875 g (3,5 szkl.) wody
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g (1 szkl.) octu
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Grzyby oczyścić i wypłukać. Zagotować w dużym garnku, następnie zmienić wodę i ponownie zagotować. Odcedzić. Jeśli mamy duże grzyby to należy je pokroić na mniejsze kawałki.

2Przygotowane grzyby powkładać do ½ l słoiczków – zapełnić ¾ każdego słoika, tak aby zostawić miejsce na zalewę.

3Zalewa Zagotować w dużym garnku wodę z cukrem, octem, solą, liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą i ziarnami pieprzu. Gotować ok. 5 min. Ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać słoiki prawie do pełna. Pomieszać grzyby z zalewą.

4Słoiki dobrze zakręcić i włożyć do dużego garnka z wodą i ściereczką na dnie. Woda powinna dochodzić do ¾ wysokości słoików. Przykryć przykrywką i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować (gotować na małym ogniu) przez 7 minut. Przechowywać w spiżarni.

Porcja dla:

5 osób