30 min.
30 min.
60 min.
Pyszne grzybki marynowane. Najlepiej podawać jako przystawkę do obiadu albo zakąskę do imprezowej wódeczki!
Składniki:
- 2 kg świeżych podgrzybków lub prawdziwków
- 875 g (3,5 szkl.) wody
- 1 łyżka cukru
- 250 g (1 szkl.) octu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Grzyby oczyścić i wypłukać. Zagotować w dużym garnku, następnie zmienić wodę i ponownie zagotować. Odcedzić. Jeśli mamy duże grzyby to należy je pokroić na mniejsze kawałki.
2Przygotowane grzyby powkładać do ½ l słoiczków – zapełnić ¾ każdego słoika, tak aby zostawić miejsce na zalewę.
3Zalewa Zagotować w dużym garnku wodę z cukrem, octem, solą, liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą i ziarnami pieprzu. Gotować ok. 5 min. Ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać słoiki prawie do pełna. Pomieszać grzyby z zalewą.
4Słoiki dobrze zakręcić i włożyć do dużego garnka z wodą i ściereczką na dnie. Woda powinna dochodzić do ¾ wysokości słoików. Przykryć przykrywką i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować (gotować na małym ogniu) przez 7 minut. Przechowywać w spiżarni.
Porcja dla:
5 osób