40 min.
300 min.
340 min.
Gulasz po węgiersku, z wędzoną papryką, gotowany w wolnowarze. Papryka daje mu dymny posmak, a gotowanie w wolnowarze wydobywa głębię smaku. Można go zrobić dzień wcześniej i odgrzać. Zamiast makaronu można podać ziemniaki lub ryż.
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 cebule pokrojone w plasterki
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 4 łyżki wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1200 g chudej wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 2 cm
Przygotowanie:
1W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć cebulę 8-10 minut, aż zmięknie i się lekko przyrumieni na brzegach. Dodać czosnek i smażyć przez minutę. Przełożyć zawartość patelni do wolnowaru. Przykryć i włączyć wolnowar na ustawieniu „LOW” (niska temperatura).
2W dużej misce wymieszać paprykę z solą i pieprzem. Dodać pokrojone mięso i wymieszać, aby się równomiernie pokryło przyprawami.
3W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać 1/3 mięsa. Smażyć, aż się ładnie przyrumienią ze wszystkich stron. Przełożyć do wolnowaru.
4Na patelnię dodać 2 łyżki wody i drewnianą łyżką zdrapać przypalone resztki mięsa z jej dna. Przelać to do wolnowaru. (Dzięki temu gdy będziesz smażyć kolejne porcje mięsa, papryka się nie przypali.) Na patelnię wlać łyżkę oleju i usmażyć kolejną porcję mięsa. Powtórzyć tę samą procedurę z pozostałym mięsem, za każdym razem zdrapując resztki z dna patelni.
5Do wolnowaru dodać koncentrat pomidorowy i resztę wody. Przykryć i gotować przez 4-5 godzin w wysokiej temperaturze (HIGH), lub 6-9 godzin w niskiej temperaturze (LOW).
6Przed podaniem ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
7Podawać gulasz na makaronie, dekorując kleksem ze śmietany i gałązką pietruszki.
Porcja dla:
8 osób