Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
135 min.
Całkowity czas:
160 min.

Ten gulasz jest bardzo prosty i nie wymaga użycia zbyt wielu składników. Efekt końcowy jest wyśmienity! Doskonale pasuje do niego dziki ryż, puree ziemniaczane, polenta, albo po prostu pieczywo z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w paski
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1W dużym rondelku stopić masło i podsmażyć na nim wołowinę. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić.

2W osobnym garnku, stale mieszając podsmażać cebulę przez kilka minut na średnim ogniu, aby zmiękła. Oprószyć ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a na końcu dodać mąkę. Smażyć przez minutę, stale mieszając. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i mieszać drewnianą łyżką, zeskrobując resztki przysmażone do dna garnka.

3Dodać mięso, marchew i piwo.

4Przykryć i dusić przez około 2 godziny i 15 minut, aż wołowina będzie bardzo miękka.

Porcja dla:

4 osób