25 min.
135 min.
160 min.
Ten gulasz jest bardzo prosty i nie wymaga użycia zbyt wielu składników. Efekt końcowy jest wyśmienity! Doskonale pasuje do niego dziki ryż, puree ziemniaczane, polenta, albo po prostu pieczywo z chrupiącą skórką.
Składniki:
- 50 g masła
- 1 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w paski
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule, posiekane
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1W dużym rondelku stopić masło i podsmażyć na nim wołowinę. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić.
2W osobnym garnku, stale mieszając podsmażać cebulę przez kilka minut na średnim ogniu, aby zmiękła. Oprószyć ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a na końcu dodać mąkę. Smażyć przez minutę, stale mieszając. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i mieszać drewnianą łyżką, zeskrobując resztki przysmażone do dna garnka.
3Dodać mięso, marchew i piwo.
4Przykryć i dusić przez około 2 godziny i 15 minut, aż wołowina będzie bardzo miękka.
Porcja dla:
4 osób