Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Moja rodzina zawsze domaga się zdrowych posiłków, dlatego muszę ostrożnie dobierać składniki i potrawy, aby każdemu dogodzić. Z zasady bakłażan wchłania dużo tłuszczu w trakcie smażenia, w tym przepisie nie używam oleju, dlatego jest zdecydowanie lżejszy!

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 150 g sera, startego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

2Bakłażana pokroić w okrągłe plastry. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Można piec na funkcji grill. Piec przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut. Nie szkodzi jeśli bakłażan wydaje się suchy, ponieważ wchłonie tłuszcz z sera i będzie idealny.

3Kolendrę i czosnek posiekać. Ser podzielić na dwie części.

4W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę bakłażana, posypać kolendrą i czosnkiem, przykryć połową sera. Ułożyć resztę bakłażana i posypać pozostałym serem.

5Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób