10 min.
25 min.
35 min.
Moja rodzina zawsze domaga się zdrowych posiłków, dlatego muszę ostrożnie dobierać składniki i potrawy, aby każdemu dogodzić. Z zasady bakłażan wchłania dużo tłuszczu w trakcie smażenia, w tym przepisie nie używam oleju, dlatego jest zdecydowanie lżejszy!
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 150 g sera, startego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
2Bakłażana pokroić w okrągłe plastry. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Można piec na funkcji grill. Piec przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut. Nie szkodzi jeśli bakłażan wydaje się suchy, ponieważ wchłonie tłuszcz z sera i będzie idealny.
3Kolendrę i czosnek posiekać. Ser podzielić na dwie części.
4W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę bakłażana, posypać kolendrą i czosnkiem, przykryć połową sera. Ułożyć resztę bakłażana i posypać pozostałym serem.
5Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób