Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

To świetne danie z jednego garnka zachwyca bogactwem kolorów i smaków. Zawdzięcza to papryce, pomidorom i chili. Najlepiej podawać z chlebem wiejskim i kruchymi listkami cykorii.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 duża czerwona i 1 duża zielona papryka, pokrojone w krótkie cienkie paski
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 400 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni. Wrzucić cebulę, paprykę, oregano i czosnek. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nieco zmiękną.

2Wrzucić na patelnię pomidory i oliwki. Dodać cukier, chili i ocet. Smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty, aż pomidory nieco zmiękną, często mieszać. Doprawić solą i pieprzem.

3Pokroić dorsza na 4 porcje równej wielkości, wrzucić na patelnię i wymieszać z warzywami. Zmniejszyć ogień, by warzywa lekko wrzały. Przykryć kawałkiem folii, podwijając ją wzdłuż ścianek od wewnętrznej strony patelni. Dusić przez 5 minut. Mięso dorsza powinno być jędrne, soczyste i matowe oraz z łatwością się dzielić. Posypać rybę i warzywa natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób