Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
22 min.

Pysznie soczyste hamburgery z niespodziewanym smakiem w środku dzięki dodatkowi sosu chutney. Podawać w bułkach razowych z listkami sałaty.

Składniki:

  • 400 g mielonej cielęciny
  • 80 g gotowanej szynki, posiekanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki sosu chutney
  • 4 plasterki bekonu
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Cielęcinę wymieszać z szynką, bułką tartą, żółtkiem, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 8 krążków. Na połowie rozprowadzić po łyżce sosu, przykryć pozostałymi tak, aby chutney był w środku.

2Bekon rozłożyć na deseczce. Na każdym ułożyć burgera i zawinąć. Posmarować olejem i smażyć na patelni albo grillu przez 10-12 minut, w międzyczasie odwracając raz.

Porcja dla:

4 osób