Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
22 min.
22 min.
Pysznie soczyste hamburgery z niespodziewanym smakiem w środku dzięki dodatkowi sosu chutney. Podawać w bułkach razowych z listkami sałaty.
Składniki:
- 400 g mielonej cielęciny
- 80 g gotowanej szynki, posiekanej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 żółtko
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki sosu chutney
- 4 plasterki bekonu
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Cielęcinę wymieszać z szynką, bułką tartą, żółtkiem, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 8 krążków. Na połowie rozprowadzić po łyżce sosu, przykryć pozostałymi tak, aby chutney był w środku.
2Bekon rozłożyć na deseczce. Na każdym ułożyć burgera i zawinąć. Posmarować olejem i smażyć na patelni albo grillu przez 10-12 minut, w międzyczasie odwracając raz.
Porcja dla:
4 osób