Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
185 min.
185 min.
Jak uzyskać piękne chińskie wzory na gotowanych jajkach? W bardzo prosty sposób możesz zaskoczyć gości częstując ich tą banalnie prostą, a atrakcyjną potrawą.
Składniki:
- 10 jajek
- 2 łyżki herbaty liściastej
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- 1 łyżeczka soli
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
Przygotowanie:
1Jajka gotować 7 minut, ostudzić i delikatnie ostukać skorupki nożem lub łyżką, aby powstały delikatne spękania.
2Umieścić jajka ponownie w wodzie, dodać herbatę, anyż, soję, goździki, sól, zetrzeć trochę cynamonu i gotować ok 2,5 godziny.
3Jajka wystudzić, obrać i spożywać.
Porcja dla:
10 osób