Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
185 min.

Jak uzyskać piękne chińskie wzory na gotowanych jajkach? W bardzo prosty sposób możesz zaskoczyć gości częstując ich tą banalnie prostą, a atrakcyjną potrawą.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 2 łyżki herbaty liściastej
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 łyżki sosu sojowego (ciemnego)

Przygotowanie:

1Jajka gotować 7 minut, ostudzić i delikatnie ostukać skorupki nożem lub łyżką, aby powstały delikatne spękania.

2Umieścić jajka ponownie w wodzie, dodać herbatę, anyż, soję, goździki, sól, zetrzeć trochę cynamonu i gotować ok 2,5 godziny.

3Jajka wystudzić, obrać i spożywać.

Porcja dla:

10 osób