20 min.
40 min.
60 min.
Pyszne leczo z kiełbasą i kurczakiem, z cukinią, papryką i pomidorami.
Składniki:
- 1/2 cebuli
- pełna pierś z kurczaka
- kawałek kiełbasy
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek w kostce
Przygotowanie:
1Zaczynamy od siekania cebuli i krojenia kurczaka w większą kostkę.
2Posiekaną cebulę solimy i przyciskamy widelcem aby szybciej zmiękła.
3Następnie kroimy kiełbasę.
4W garnku o pojemności około 2,5l roztapiamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oliwy. Wrzucamy do niego cebulę i przykrywamy żeby się dusiła; w tym czasie zajmujemy się przyprawieniem kurczaka.
5Dodaję: bazylie, paprykę ostrą, słodką, oregano, sól ziołową oraz zioła prowansalskie (wszystko do smaku i wedle uznania).
6W międzyczasie mieszamy cebulę.
7Zabieramy się za paprykę, którą kroimy w większą kostkę.
8Tak samo postępujemy z cukinią.
9Wrzucamy kurczaka do cebuli, a następnie gdy się trochę poddusi dodajemy do niego kiełbasę.
10Do drugiego garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę.
11Solimy i dusimy pod przykryciem. Mieszamy kurczaka i dodajemy odrobinę wody żeby nie przywarło. Do papryki dodajemy cukinię i dusimy dalej.
12Dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy kostkę czosnku. Gdy kurczak się poddusi dodajemy pomidory w puszce.
13Co chwilę mieszamy w obu garnkach, kiedy już się podduszą i zmniejszą swoją objętość będziemy mogli dodać do papryki mięsko.
14Całość zagęszczamy 2 łyżkami kaszy manny i dodajemy koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy bazylii i ziół prowansalskich.
15Proponujemy podać z ryżem.
16Smacznego!
Porcja dla:
6 osób