Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszne leczo z kiełbasą i kurczakiem, z cukinią, papryką i pomidorami.

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • pełna pierś z kurczaka
  • kawałek kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek w kostce

Przygotowanie:

1Zaczynamy od siekania cebuli i krojenia kurczaka w większą kostkę.

2Posiekaną cebulę solimy i przyciskamy widelcem aby szybciej zmiękła.

3Następnie kroimy kiełbasę.

4W garnku o pojemności około 2,5l roztapiamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oliwy. Wrzucamy do niego cebulę i przykrywamy żeby się dusiła; w tym czasie zajmujemy się przyprawieniem kurczaka.

5Dodaję: bazylie, paprykę ostrą, słodką, oregano, sól ziołową oraz zioła prowansalskie (wszystko do smaku i wedle uznania).

6W międzyczasie mieszamy cebulę.

7Zabieramy się za paprykę, którą kroimy w większą kostkę.

8Tak samo postępujemy z cukinią.

9Wrzucamy kurczaka do cebuli, a następnie gdy się trochę poddusi dodajemy do niego kiełbasę.

10Do drugiego garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę.

11Solimy i dusimy pod przykryciem. Mieszamy kurczaka i dodajemy odrobinę wody żeby nie przywarło. Do papryki dodajemy cukinię i dusimy dalej.

12Dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy kostkę czosnku. Gdy kurczak się poddusi dodajemy pomidory w puszce.

13Co chwilę mieszamy w obu garnkach, kiedy już się podduszą i zmniejszą swoją objętość będziemy mogli dodać do papryki mięsko.

14Całość zagęszczamy 2 łyżkami kaszy manny i dodajemy koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy bazylii i ziół prowansalskich.

15Proponujemy podać z ryżem.

16Smacznego!

Porcja dla:

6 osób