25 min.
20 min.
60 min.
Jest to oryginalny indonezyjski przepis na satay. Przesyłam go z daleka. Mam nadzieję, że przyniesie radość odbiorcom Allrecipes na całym świecie.
Składniki:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku, obranego i rozdrobnionego
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 6 filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
1W misce wymieszać sos sojowy, sos pomidorowy, olej arachidowy, czosnek, pieprz i kumin. Włożyć do marynaty kurczaka, wymieszać, przykryć i wstawić na co najmniej 15 minut do lodówki, ale nie na całą noc, gdyż wówczas mięso zrobiłoby się zbyt ciemne.
2Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
3Sos orzechowy: rozgrzać olej roślinny w rondlu na średnim ogniu i podsmażyć cebulę i czosnek, aż się lekko zrumienią. Dodać masło orzechowe, wodę, sos sojowy i cukier. Gotować mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdjąć z ognia, wymieszać z sokiem z cytryny i odstawić.
4Lekko posmarować olejem ruszt. Ponabijać mięso na szpikulce, a marynatę wylać. Piec szaszłyki po około 5 minut z każdej strony, aż wyciekający z kurczaka płyn zrobi sie przejrzysty. Podawać z sosem orzechowym.
Porcja dla:
6 osób