10 min.
15 min.
25 min.
Te smażone na patelni kotlety zawierają w środku niespodziankę: bogaty w smaku ser pleśniowy z nutką cytryny. Są one bardzo smaczne, a przyrządza się je bardzo szybko. Podawać z makaronem i szpinakiem.
Składniki:
- 4 grube kotlety z polędwiczki wieprzowej (ok. 220 g każdy)
- 50 g sera roquefort (lub innego niebieskiego sera pleśniowego), pokruszonego
- skórka otarta z ½ cytryny
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
- 200 g listków świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej
- cząstki cytryny, do podania
Przygotowanie:
1Nakroić każdy kotlet z boku tak, żeby powstała kieszonka.
2Wymieszać ser ze skórką z cytryny i nadziać kotlety, wciskając farsz głęboko do kieszonek.
3Lekko posmarować mięso olejem z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać mocno patelnię i smażyć kotlety przez 6–7 minut z każdej strony, aż przyrumienią się i będą równomiernie wysmażone. Posypać posiekanymi listkami rozmarynu i przewrócić raz lub dwa razy, żeby obtoczyć.
4Wyjąć kotlety z patelni i trzymać w cieple. Wrzucić szpinak i mieszać, aż listki lekko się skurczą. Nałożyć na 4 talerze, dodać po kotlecie, oprószyć gałką i podawać z cząstkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób