Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Te smażone na patelni kotlety zawierają w środku niespodziankę: bogaty w smaku ser pleśniowy z nutką cytryny. Są one bardzo smaczne, a przyrządza się je bardzo szybko. Podawać z makaronem i szpinakiem.

Składniki:

  • 4 grube kotlety z polędwiczki wieprzowej (ok. 220 g każdy)
  • 50 g sera roquefort (lub innego niebieskiego sera pleśniowego), pokruszonego
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 200 g listków świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej
  • cząstki cytryny, do podania

Przygotowanie:

1Nakroić każdy kotlet z boku tak, żeby powstała kieszonka.

2Wymieszać ser ze skórką z cytryny i nadziać kotlety, wciskając farsz głęboko do kieszonek.

3Lekko posmarować mięso olejem z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać mocno patelnię i smażyć kotlety przez 6–7 minut z każdej strony, aż przyrumienią się i będą równomiernie wysmażone. Posypać posiekanymi listkami rozmarynu i przewrócić raz lub dwa razy, żeby obtoczyć.

4Wyjąć kotlety z patelni i trzymać w cieple. Wrzucić szpinak i mieszać, aż listki lekko się skurczą. Nałożyć na 4 talerze, dodać po kotlecie, oprószyć gałką i podawać z cząstkami cytryny.

Porcja dla:

4 osób