Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pikantne i proste do przygotowania danie z kuchni indyjskiej. Najlepiej smakuje z chlebkami naan i sałatką z pomidorów.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnek, wyciśnięty przez praskę
  • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka chili

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem.

2Dodać mięso mielone i ziemniaka, wymieszać. Dodać przyprawy, zalać całość bulionem i gotować przez minutę, cały czas mieszając.

3Dodać pomidory, przykryć i dusić przez 10-12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

4Dodać groszek i dusić przez kolejne 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane kolendrą.

Porcja dla:

4 osób