20 min.
135 min.
155 min.
Coq au vin to jedno z moich ulubionych dań – zawsze wychodzi pyszne, a jest takie proste! Sekret tkwi w odpowiednio długim czasie gotowania, ponieważ mięso musi odchodzić od kości. Nie trzeba używać drogiego wina, ale musi to być wino wytrawne.
Składniki:
- 1 cały kurczak (1-1,5 kg), pokrojony na kawałki
- 60 g masła
- 120 g boczku
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 marchew, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 2 łyżki mąki
- 25 ml brandy lub koniaku
Przygotowanie:
1W dużym garnku o grubym dnie stopić 3/4 masła i dodać boczek. Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu aż się przyrumieni.
2Dodać cebulę, marchewkę i czosnek i oprószyć mąką. Dodać koniak.
3W misce wymieszać czerwone wino z wodą i przecierem pomidorowym, dodać mieszaninę do garnka. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso kurczaka będzie odchodzić od kości.
4Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Resztę masła rozgrzać na patelni i dusić pieczarki, aż zmiękną, a cała woda wyparuje. Dodać kurczaka, wymieszać z pieczarkami i podawać!
Porcja dla:
4 osób