Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
135 min.
Całkowity czas:
155 min.

Coq au vin to jedno z moich ulubionych dań – zawsze wychodzi pyszne, a jest takie proste! Sekret tkwi w odpowiednio długim czasie gotowania, ponieważ mięso musi odchodzić od kości. Nie trzeba używać drogiego wina, ale musi to być wino wytrawne.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (1-1,5 kg), pokrojony na kawałki
  • 60 g masła
  • 120 g boczku
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 marchew, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2 łyżki mąki
  • 25 ml brandy lub koniaku

Przygotowanie:

1W dużym garnku o grubym dnie stopić 3/4 masła i dodać boczek. Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu aż się przyrumieni.

2Dodać cebulę, marchewkę i czosnek i oprószyć mąką. Dodać koniak.

3W misce wymieszać czerwone wino z wodą i przecierem pomidorowym, dodać mieszaninę do garnka. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso kurczaka będzie odchodzić od kości.

4Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Resztę masła rozgrzać na patelni i dusić pieczarki, aż zmiękną, a cała woda wyparuje. Dodać kurczaka, wymieszać z pieczarkami i podawać!

Porcja dla:

4 osób