Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Filet z indyka panierowany w orzechach włoskich to ostatnio jedno z moich ulubionych dań. Pyszne z chrupiacą surówką lub warzywami gotowanymi na parze.

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na 4 porcje i lekko rozbić dłonią.

2Na jednym talerzu wymieszać orzechy z solą i pieprzem. Na drugim talerzu roztrzepać jajko z łyżką wody.

3Indyka obtaczać w jajku, a następnie w orzechach.

4Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso na rumiano z obu stron.

Porcja dla:

4 osób