Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swój ulubiony przepis na morszczuka.
Składniki:
- 400 g morszczuka
- 1 ząbek czosnku
- pietruszka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- 2 jajka
- 1 cytryna
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Po oczyszczeniu kroimy morszczuka na kawałki i solimy.
2Przygotowujemy panierkę: szatkujemy czosnek i pietruszkę, następnie mieszamy je z dużą ilością bułki tartej. Delikatnie solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy.
3W misce mieszamy jajka z sokiem z cytryny.
4Najpierw wkładamy rybę do jajek, a potem do panierki (upewniając się, że dobrze przylega).
5Rozgrzewamy dużą ilość oleju słonecznikowego i smażymy w nim rybę.
Porcja dla:
2 osób