Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swój ulubiony przepis na morszczuka.

Składniki:

  • 400 g morszczuka
  • 1 ząbek czosnku
  • pietruszka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Po oczyszczeniu kroimy morszczuka na kawałki i solimy.

2Przygotowujemy panierkę: szatkujemy czosnek i pietruszkę, następnie mieszamy je z dużą ilością bułki tartej. Delikatnie solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy.

3W misce mieszamy jajka z sokiem z cytryny.

4Najpierw wkładamy rybę do jajek, a potem do panierki (upewniając się, że dobrze przylega).

5Rozgrzewamy dużą ilość oleju słonecznikowego i smażymy w nim rybę.

Porcja dla:

2 osób