Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Tarte surowe ziemniaki, jajko, trochę mąki i placki gotowe. Smażone na złoty kolor, a podawane z kwaśną śmietaną. Pycha!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z soku, dodać jajka i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.

2Na rozgrzaną patelnię nalać olej, chochelką nakładać placki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać ze śmietaną.

Porcja dla:

6 osób