Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Tarte surowe ziemniaki, jajko, trochę mąki i placki gotowe. Smażone na złoty kolor, a podawane z kwaśną śmietaną. Pycha!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z soku, dodać jajka i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
2Na rozgrzaną patelnię nalać olej, chochelką nakładać placki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać ze śmietaną.
Porcja dla:
6 osób