Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Smaczny obiad dla całej rodziny na każdy dzień tygodnia. Chrupiące placki ziemniaczane z farszem pieczarkowym.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odlać część soku. Dodać jajko, mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
2Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać ze śmietaną.
3Na patelni rozgrzać olej i usmażyć duże placki ziemniaczane.
4Na każdy placek nakładać farsz pieczarkowy, złożyć na pół i podawać.
Porcja dla:
3 osób