Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Smaczny obiad dla całej rodziny na każdy dzień tygodnia. Chrupiące placki ziemniaczane z farszem pieczarkowym.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odlać część soku. Dodać jajko, mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.

2Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać ze śmietaną.

3Na patelni rozgrzać olej i usmażyć duże placki ziemniaczane.

4Na każdy placek nakładać farsz pieczarkowy, złożyć na pół i podawać.

Porcja dla:

3 osób