Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Maślaki są tak pyszne, że koniecznie trzeba je zachować na dłużej. Polecam mój sprawdzony przepis na marynowane grzybki.
Składniki:
- 1 kg świeżych maślaków
- 1 litr wody
- 1/2 łyżki soli
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1Składniki na zalewę zagotować i odstawić do przestudzenia.
2Grzyby dokładnie umyć i odsączyć na sitku.
3Zagotować litr wody z solą, wrzucić grzyby i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i przestudzić.
4Do wyparzonych słoików włożyć maślaki i przyprawy.
5Słoiki z grzybami zalać przestudzoną zalewą.
6Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut w temperaturze 85 C. Wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
6 osób