Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Maślaki są tak pyszne, że koniecznie trzeba je zachować na dłużej. Polecam mój sprawdzony przepis na marynowane grzybki.

Składniki:

  • 1 kg świeżych maślaków
  • 1 litr wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Składniki na zalewę zagotować i odstawić do przestudzenia.

2Grzyby dokładnie umyć i odsączyć na sitku.

3Zagotować litr wody z solą, wrzucić grzyby i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i przestudzić.

4Do wyparzonych słoików włożyć maślaki i przyprawy.

5Słoiki z grzybami zalać przestudzoną zalewą.

6Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut w temperaturze 85 C. Wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

6 osób