10 min.
35 min.
45 min.
To wyjątkowo efektowne danie w stylu hiszpańskim jest wbrew pozorom bardzo proste do przygotowania. Świetnie nadaje się na lekki lunch czy kolację. Można je podawać ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 350 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, w plasterkach
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 3 papryki (czerwona, zielona i żółta), pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
1Gotować ziemniaki w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i odstawić.
2Rozgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni. Smażyć cebulę i czosnek na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać paprykę oraz cukinię i smażyć, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez 10 minut.
3Dodać ziemniaki i pomidory, podgrzewać kolejne 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4Dodać oregano i przyprawić do smaku. Zrobić 4 zagłębienia w mieszance warzyw i w każde z nich wbić jajko. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć przez 8-10 minut, aż jajka się zetną. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób