Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

To wyjątkowo efektowne danie w stylu hiszpańskim jest wbrew pozorom bardzo proste do przygotowania. Świetnie nadaje się na lekki lunch czy kolację. Można je podawać ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 350 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, w plasterkach
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 3 papryki (czerwona, zielona i żółta), pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

1Gotować ziemniaki w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i odstawić.

2Rozgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni. Smażyć cebulę i czosnek na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać paprykę oraz cukinię i smażyć, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez 10 minut.

3Dodać ziemniaki i pomidory, podgrzewać kolejne 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

4Dodać oregano i przyprawić do smaku. Zrobić 4 zagłębienia w mieszance warzyw i w każde z nich wbić jajko. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć przez 8-10 minut, aż jajka się zetną. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób