Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
210 min.

Jeśli przyrządzisz tę gęś na świąteczny stół na pewno stanie się przedmiotem rozmów na długie lata. Lepszej nie znajdziesz! Zobacz nasz przepis video z tą gęsią!

Składniki:

  • 250 g dzikiego ryżu, ugotowanego
  • 75 g prażonych orzechów laskowych, posiekanych
  • 2 jabłka Granny Smith, obrane i posiekane
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 łyżeczki mielonego cząbru lub tymianku

Przygotowanie:

1Ryż wymieszać z orzechami, jabłkami, cebulą i ziołami. Doprawić solą i pieprzem.

2Z gęsi usunąć szyjkę, serce i żołądek. Gęś opłukać i osuszyć. Nafaszerować nadzieniem z ryżu, zamkną�� otwór wykałaczkami. Zawiązać nicią kuchenną. Oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Ułożyć w brytfance piersią do dołu.

3Piec w temperaturze 170 stopni C przez 1,5 godziny. Odciągnąć tłuszcz, który się wytopił z gęsi. Odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 1,5 godziny. Gęś jest upieczona, kiedy soki wyciekające przy nakłuciu udka, w miejscu gdzie łączy się z tuszką, są przejrzyste.

4W międzyczasie szyjkę, serce i żołądek zalać wodą i gotować na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez kilka godzin, aż płyn się zredukuje do około 500 ml. Odcedzić wywar i doprawić go solą.

5Upieczoną gęś przełożyć na półmisek, a brytfankę ustawić na ogniu. Odlać tłuszcz zostawiając około 1 łyżkę. Dodać mąkę i gotować na małym ogniu. Dodać wywar z podrobów, mieszać, zdrapując z dna przypalone kawałki. Doprawić solą i pieprzem.

6Z gęsi usunąć sznurek i nadzienie, a następnie kroić i podawać z sosem i farszem osobno.

Porcja dla:

12 osób