30 min.
180 min.
210 min.
Jeśli przyrządzisz tę gęś na świąteczny stół na pewno stanie się przedmiotem rozmów na długie lata. Lepszej nie znajdziesz! Zobacz nasz przepis video z tą gęsią!
Składniki:
- 250 g dzikiego ryżu, ugotowanego
- 75 g prażonych orzechów laskowych, posiekanych
- 2 jabłka Granny Smith, obrane i posiekane
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 łyżeczki mielonego cząbru lub tymianku
Przygotowanie:
1Ryż wymieszać z orzechami, jabłkami, cebulą i ziołami. Doprawić solą i pieprzem.
2Z gęsi usunąć szyjkę, serce i żołądek. Gęś opłukać i osuszyć. Nafaszerować nadzieniem z ryżu, zamkną�� otwór wykałaczkami. Zawiązać nicią kuchenną. Oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Ułożyć w brytfance piersią do dołu.
3Piec w temperaturze 170 stopni C przez 1,5 godziny. Odciągnąć tłuszcz, który się wytopił z gęsi. Odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 1,5 godziny. Gęś jest upieczona, kiedy soki wyciekające przy nakłuciu udka, w miejscu gdzie łączy się z tuszką, są przejrzyste.
4W międzyczasie szyjkę, serce i żołądek zalać wodą i gotować na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez kilka godzin, aż płyn się zredukuje do około 500 ml. Odcedzić wywar i doprawić go solą.
5Upieczoną gęś przełożyć na półmisek, a brytfankę ustawić na ogniu. Odlać tłuszcz zostawiając około 1 łyżkę. Dodać mąkę i gotować na małym ogniu. Dodać wywar z podrobów, mieszać, zdrapując z dna przypalone kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
6Z gęsi usunąć sznurek i nadzienie, a następnie kroić i podawać z sosem i farszem osobno.
Porcja dla:
12 osób