Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Doskonały sposób na wykorzystanie niezjedzonych jajek wielkanocnych. Ser nie jest konieczny, ale jeżeli ma się nań ochotę, można zastosować jakikolwiek.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • 25 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Włożyć jaja do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i natychmiast zdjąć garnek z ognia. Przykryć i pozostawić jaja w gorącej wodzie na 10 do 12 minut. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać i posiekać.

2Roztopić masło w małym rondlu na średnim ogniu. Stale mieszając dodać mąkę, a gdy masa będzie gładka, powoli dodawać mleko, nadal stale mieszając. Gotować, aż zgęstnieje. Domieszać ser.

3Polać sosem pokrojone gotowane jajka.

Porcja dla:

4 osób