Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Ten pełen smaku, inspirowany kuchnią Dalekiego Wschodu zielony groszek można podawać na ciepło jako przystawkę lub schłodzony – jako szybką przekąskę!
Składniki:
- 450 g słodkiego młodego groszku w strączkach z przyciętymi końcami
- 3 łyżki aromatyzowanej oliwy czosnkowej
- 60 ml (1/4 szklanki) małosolnego sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 krople oleju chili
- 1/4 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki prażonych nasion sezamowych
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik od góry i umieścić ruszt na najwyższej półce.
2Rozsypać strączki na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wymieszać, by dobrze się nią pokryły, a następnie ułożyć równo w jednej warstwie.
3Piec w nagrzanym piekarniku do miękkości, około 5 minut.
4Przez ten czas wymieszać w dużej misce sos sojowy, olej sezamowy, olej chili, brązowy cukier i nasiona sezamu. Groszek wyjęty z piekarnika wrzucić natychmiast do sosu.
Porcja dla:
4 osób