Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Ten pełen smaku, inspirowany kuchnią Dalekiego Wschodu zielony groszek można podawać na ciepło jako przystawkę lub schłodzony – jako szybką przekąskę!

Składniki:

  • 450 g słodkiego młodego groszku w strączkach z przyciętymi końcami
  • 3 łyżki aromatyzowanej oliwy czosnkowej
  • 60 ml (1/4 szklanki) małosolnego sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 krople oleju chili
  • 1/4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki prażonych nasion sezamowych

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik od góry i umieścić ruszt na najwyższej półce.

2Rozsypać strączki na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wymieszać, by dobrze się nią pokryły, a następnie ułożyć równo w jednej warstwie.

3Piec w nagrzanym piekarniku do miękkości, około 5 minut.

4Przez ten czas wymieszać w dużej misce sos sojowy, olej sezamowy, olej chili, brązowy cukier i nasiona sezamu. Groszek wyjęty z piekarnika wrzucić natychmiast do sosu.

Porcja dla:

4 osób