15 min.
15 min.
60 min.
Jeśli chcesz zrobić przyjemność domownikom, podaj im na późne niedzielne śniadanie potrawę w stylu meksykańskim: jajka w koszulkach, podgrzane tortille pszenne, salsę ze świeżych pomidorów i chili, polaną kwaśną śmietaną oraz posypaną tartym serem i listkami świeżej kolendry.
Składniki:
- 4 duże lub 8 małych tortilli pszennych (160 g)
- 1 łyżeczka octu
- 4 jajka
- 85 g sera edamskiego, grubo startego
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 4 cebulki dymki, posiekane
- listki świeżej kolendry, posiekane
- cząstki limonek
Przygotowanie:
1Przyrządzić salsę. Włożyć posiekane pomidory do miski, dodać papryczkę chili, czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Wlać oliwę i sok z limonki. Odstawić na około 30 minut, następnie doprawić solą i pieprzem.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Owinąć ułożone w stos tortille folią aluminiową i podgrzewać w piekarniku 10 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3Napełnić patelnię do połowy wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień tak, żeby woda leciutko wrzała. Dodać ocet. Wbijać jajka po jednym do wody i gotować 3–4 minuty. Pod koniec polać jajka z wierzchu wodą z patelni. Wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody.
4Ułożyć podgrzane tortille na talerzach (po 1 dużej lub 2 małe). Polać odrobiną salsy, przykryć jajkami oraz doprawić solą i pieprzem. Podać osobno resztę salsy, tarty ser, śmietanę, dymkę i posiekaną kolendrę, żeby każdy stołownik mógł sobie nałożyć odpowiednią ilość dodatków, a na koniec skropić je sokiem z limonek.
Porcja dla:
4 osób