Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
60 min.

Jeśli chcesz zrobić przyjemność domownikom, podaj im na późne niedzielne śniadanie potrawę w stylu meksykańskim: jajka w koszulkach, podgrzane tortille pszenne, salsę ze świeżych pomidorów i chili, polaną kwaśną śmietaną oraz posypaną tartym serem i listkami świeżej kolendry.

Składniki:

  • 4 duże lub 8 małych tortilli pszennych (160 g)
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 jajka
  • 85 g sera edamskiego, grubo startego
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 cebulki dymki, posiekane
  • listki świeżej kolendry, posiekane
  • cząstki limonek

Przygotowanie:

1Przyrządzić salsę. Włożyć posiekane pomidory do miski, dodać papryczkę chili, czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Wlać oliwę i sok z limonki. Odstawić na około 30 minut, następnie doprawić solą i pieprzem.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Owinąć ułożone w stos tortille folią aluminiową i podgrzewać w piekarniku 10 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu.

3Napełnić patelnię do połowy wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień tak, żeby woda leciutko wrzała. Dodać ocet. Wbijać jajka po jednym do wody i gotować 3–4 minuty. Pod koniec polać jajka z wierzchu wodą z patelni. Wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody.

4Ułożyć podgrzane tortille na talerzach (po 1 dużej lub 2 małe). Polać odrobiną salsy, przykryć jajkami oraz doprawić solą i pieprzem. Podać osobno resztę salsy, tarty ser, śmietanę, dymkę i posiekaną kolendrę, żeby każdy stołownik mógł sobie nałożyć odpowiednią ilość dodatków, a na koniec skropić je sokiem z limonek.

Porcja dla:

4 osób