15 min.
60 min.
75 min.
Co dać ukochanej osobie, żeby sprawić jej przyjemność? Najbardziej cieszą prezenty przygotowane samemu. Może warto więc przygotować coś specjalnego?
Składniki:
- 4 szalotki
- 1 polędwica wieprzowa
- oliwa z oliwek
- kieliszek czerwonego wina
- 15 czarnych lub zielonych oliwek, posiekanych
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- cienkie frytki
Przygotowanie:
1Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni C.
2Szalotki zetrzyj na drobnej tarce. Mięso natrzyj oliwą i startą cebulką, rozłóż w gorącej brytfance i piecz pół godziny na każde pół kilo mięsa. Raz na jakiś czas podlej mięso wytworzonym sosem, aby nie było zbyt suche.
3Wyjmij mięso z piekarnika i dopraw solą i pieprzem.
4Do rondelka wlej wino i podgrzewaj, aż się zredukuje i zmniejszy swoja objętość o połowę. Dodaj posiekane oliwki i musztardę, gotuj na wolnym ogniu 2 minuty. Dopraw szczyptą soli i odstaw do wystygnięcia.
5Pokrój mięso na cienkie plastry. Frytki zawiń w plastry polędwicy i zepnij za pomocą wykałaczki. Polej aromatycznym sosem. Przed podaniem udekoruj danie tymiankiem.
Porcja dla:
4 osób