Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Co dać ukochanej osobie, żeby sprawić jej przyjemność? Najbardziej cieszą prezenty przygotowane samemu. Może warto więc przygotować coś specjalnego?

Składniki:

  • 4 szalotki
  • 1 polędwica wieprzowa
  • oliwa z oliwek
  • kieliszek czerwonego wina
  • 15 czarnych lub zielonych oliwek, posiekanych
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • cienkie frytki

Przygotowanie:

1Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni C.

2Szalotki zetrzyj na drobnej tarce. Mięso natrzyj oliwą i startą cebulką, rozłóż w gorącej brytfance i piecz pół godziny na każde pół kilo mięsa. Raz na jakiś czas podlej mięso wytworzonym sosem, aby nie było zbyt suche.

3Wyjmij mięso z piekarnika i dopraw solą i pieprzem.

4Do rondelka wlej wino i podgrzewaj, aż się zredukuje i zmniejszy swoja objętość o połowę. Dodaj posiekane oliwki i musztardę, gotuj na wolnym ogniu 2 minuty. Dopraw szczyptą soli i odstaw do wystygnięcia.

5Pokrój mięso na cienkie plastry. Frytki zawiń w plastry polędwicy i zepnij za pomocą wykałaczki. Polej aromatycznym sosem. Przed podaniem udekoruj danie tymiankiem.

Porcja dla:

4 osób