10 min.
25 min.
35 min.
Jajka po ranczersku sadzone na lekko pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie, podane na kukurydzianej tortilli. Tradycyjne meksykańskie śniadanie.
Składniki:
- 1/2 średniej papryki (125 g)
- 1/2 małej czerwonej cebuli (50 g)
- 300 g dojrzałych mięsistych pomidorów
- 2-3 łyżki oliwy
- mielone chili (w ilości wg upodobań)
Przygotowanie:
1Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną (ok. 1 cm) kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Pomidory nacinamy wokół, parzymy, ściągamy skórkę i usuwamy nadmiar łyka; kroimy w ok. 1 cm kostkę.
2Na małej patelni rozgrzewamy na dość silnym ogniu 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę, często mieszając. Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty nadal mieszając.
3Dodajemy pomidory i zagotowujemy. Mieszamy wszystkie składniki przy okazji lekko je soląc oraz dosypując chili (w ilości wg upodobań, ale ostrożnie!). Przestawiamy patelnię na mały ogień, przykrywamy i dusimy powoli przez 15 minut. Jeśli po upływie tego czasu na patelni będzie dużo płynu, dusimy warzywa jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody.
4Łopatką robimy w warzywach 2 wgłębienia i wlewamy do nich zawartość jajek. Podgrzewamy powoli przez 6-8 minut, aż jajka osiągną oczekiwany stopień ścięcia i odparuje reszta wody. Możemy też na pewien czas przykryć patelnię, aby przyspieszyć ścięcie się jajek.
5Na osobnej suchej patelni na silnym ogniu podgrzewamy przez chwilę tortille, aby były ciepłe. Kładziemy je na talerzu, a na nich – jajka z warzywami. Dla smaku i dekoracji możemy posypać jajka odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Od razu podajemy.
Porcja dla:
2 osób