Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
810 min.

Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak rzeczywista praca włożona w jego przygotowanie to raczej nie więcej niż pół godziny. Stąd też warto je polecić w każdej sytuacji, gdy najdzie nas chęć na słodko-musztardowe smaki.

Składniki:

  • 3 średnie nogi lub 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900 g)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon (lub Sarepskiej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1W większej misie, w której swobodnie zmieści się mięso z kurczaka, sporządzamy marynatę mieszając dokładnie jej płynne składniki (miód, musztardy, oliwę) i dodając w międzyczasie przyprawy: tymianek, cząber, paprykę, imbir i sól.

2Jeśli dysponujemy całymi nogami z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie. Mięso płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.

3Mięso dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy zanurzone w niej na co najmniej kilkanaście godzin, w lodówce, pod przykryciem. Warto co jakiś czas przełożyć mięso kolejnością i na drugą stronę.

4Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i kładziemy na niej kawałki kurczaka osączone z nadmiaru marynaty. Obsmażamy je przez 6-8 minut dokładnie ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru karmelizującego miodu.

5Niezwłocznie przekładamy kurczaka do niezbyt głębokiej brytfanny, którą przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy przykrycie.

6W międzyczasie przygotowujemy sos. W małym rondelku rozgrzewamy 200 ml słodkiej śmietany, aż zbliży się do punktu wrzenia. Wówczas dodajemy 2 łyżeczki miodu oraz po 2 łyżeczki musztardy francuskiej i Dijon. Dokładnie mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Doprowadzamy całość do wrzenia i bardzo powoli gotujemy bez przykrycia przez 5-10 minut, czasami mieszając, aż odparuje ok. 1/3 – 1/2 objętości sosu. W międzyczasie doprawiamy do smaku białym pieprzem.

7Równocześnie gotujemy także makaron muszelki – w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, raczej normalnie niż al dente i tak, aby był gotowy mniej więcej równo z mięsem.

8Kurczaka podajemy od razu z makaronem i sosem. Warto dodatkowo dla smaku i wyglądu posypać potrawę świeżym tymiankiem.

Porcja dla:

3 osób