Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
02 min.
02 min.
Całkowity czas:
07 min.
07 min.
Oto metoda przygotowania idealnego jajka w koszulce, które będzie podstawowym składnikiem dania zwanego „jajko Benedykta” – idealnego na śniadanie lub lunch. W oryginale przepis zawiera muffina, ale można użyć stostowanej bułki lub chleba. Sos holenderski można kupić gotowy.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- 1 stostowany muffin (nie słodki!)
- 1 cienki plaster boczku, zgrillowany lub podsmażony na patelni na chrupiąco
- 2 łyżki podgrzanego sosu holenderskiego
Przygotowanie:
1W rondelku doprowadzić do wrzenia wodę. Dodać ocet, a następnie delikatnie wbić do wody jajko. Gotować przez 2 minuty. Wyjąć jajko z wody łyżką cedzakową i delikatnie przełożyć na papierowy ręcznik (aby pozbyć się nadmiaru wody).
2Stostowanego muffina lub bułkę przekroić na pół i posmarować masłem. Na wierzchu ułożyć boczek i jajko. Polać ciepłym sosem holenderskim i oprószyć pieprzem.
Porcja dla:
1 osoby