Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Smażona pierś z kurczaka w sosie z masła, cytryny i parmezanu. Bardzo francuskie, bardzo eleganckie, proste i pyszne danie! Przepis na dwie osoby.

Składniki:

  • 115 g masła
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
  • 1/4 szklanki (20 g) startego parmezanu

Przygotowanie:

1W patelni na średnim ogniu stopić 2 łyżki masła.

2Dodać kurczaka i smażyć na rumiano przez 5-7 minut, odwracając od czasu do czasu. Gdy się przyrumieni dodać pozostałe 6 łyżek masła i sok cytrynowy (w razie potrzeby dodać więcej soku do smaku).

3Smażyć przez 6 minut na średnim ogniu, a następnie wyjąć kurczaka z patelni. Dodać ser, wymieszać, aby mieszanina nabrała konsystencji sosu, a następnie polać nim kurczaka i podawać.

Porcja dla:

2 osób