10 min.
90 min.
100 min.
Aby pieczona kaczka nie wyszła sucha, pieczemy ją z połówką pomarańczy w środku i dodatkowo obkładamy plasterkami pomarańczy z zewnątrz. Jest naprawdę smaczna.
Składniki:
- 1 kaczka
- sól i pieprz do smaku
- 2 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza, dobrze umyta i przepołowiona
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Kaczkę posypać z wierzchu i w środku solą i pieprzem. Włożyć do środka gałązkę tymianku i połówkę pomarańczy. Natrzeć kaczkę na zewnątrz drugą gałązką tymianku.
2Ułożyć kaczkę w brytfance z kratką. Piec na środkowej półce piekarnika przez godzinę na każdy kilogram kaczki (czyli 1,5 h pieczemy kaczkę o wadze 1,5 kg). Przynajmniej dwa razy w czasie pieczenia polać kaczkę sosami z brytfanki. Pół godziny przed końcem pieczenia ułożyć na kaczce plasterki z drugiej połówki pomarańczy i przykryć folią aluminiową.
3Wyjąć kaczkę z piekarnika i przełożyć z brytfanki na deskę, odstawić, aby mięso „odpoczęło”. Zostawić soki w brytfance na zrobienie sosu – dodać trochę wody, sól, pieprz, resztki tymianku z drugiej gałązki i gotować ok. minutę. Polać tym sosem kaczkę przed podaniem.
Porcja dla:
1 osoby