Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
25 min.

Uwielbiam kanapki wszelkiej maści, a te bardziej wyrafinowane kanapki klubowe przygotowuję na wieczory filmowe, które spędzam z żoną i/lub przyjaciółmi. Wszyscy lubią te kanapki, więc są zawsze udanym poczęstunkiem.

Składniki:

  • 8 liści sałaty rzymskiej
  • 12 kromek chleba tostowego
  • 80 g majonezu
  • 3-4 średnie pomidory pokrojone na 16 plasterków
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 16 plastrów chudego boczku, usmażonego na chrupiąco
  • 16 plastrów szynki z piersi indyka
  • 8 wykałaczek

Przygotowanie:

1Liście sałaty przekroić na połówki i dopasować do kształtu chleba, odkrawając nadmiar. Trzy kromki chleba ułożyć obok siebie i każdy posmarować majonezem. Na jednej kromce ułożyć 2 listki sałaty i 2 plastry pomidora i oprószyć pieprzem. Na pomidorach ułożyć 2 plasterki bekonu (odłamując w razie potrzeby końcówki, aby nie wystawały poza chleb). Na wierzchu położyć 2 plastry indyka i oprószyć pieprzem.

2Powtórzyć ten proces na drugiej kromce chleba. Następnie delikatnie położyć drugą kromkę na pierwszej (tak, żeby pierś indyka była na samej górze). Ostatnią kromkę chleba delikatnie ułożyć na indyku, majonezem do dołu, i delikatnie docisnąć dłonią.

3Spiąć kanapkę dwoma wykałaczkami, żeby się nie rozpadła. Przygotować pozostałe trzy kanapki w ten sam sposób. Gotowe kanapki przekroić ukośnie dużym nożem do chleba, aby powstały po dwie trójkątne kanapki. Każdy trójkąt musi być spięty wykałaczką.

Porcja dla:

4 osób