Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Przepyszne danie, które można przygotować w mgnieniu oka. Rybę zapieka się z pieczarkami i jajkami w sosie śmietanowym. Podawać z puree ziemniaczanym.
Składniki:
- 1 pęczek ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu
- 100 g startego sera comté lub gruyere
- 200 g creme fraiche
- 250 g pieczarek, umytych i pokrojonych w plastry
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 240 C.
2W dużym rondlu, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem pęczku ziół i octu. Dodać filety rybne i gotować przez 10 minut. Wyjąć filety z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć.
3Duże naczynie żaroodporne lekko wysmarować tłuszczem, ułożyć na dnie pieczarki, następnie ugotowane jajka i rybę. Na to wyłożyć creme fraiche, i oprószyć solą i pieprzem. Posypać startym serem a na koniec ułożyć na wierzchu kawałeczki masła.
4Piec przez około 10 minut, aż ser się stopi, a zapiekanka będzie bulgotać.
Porcja dla:
6 osób