Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Przepyszne danie, które można przygotować w mgnieniu oka. Rybę zapieka się z pieczarkami i jajkami w sosie śmietanowym. Podawać z puree ziemniaczanym.

Składniki:

  • 1 pęczek ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • 100 g startego sera comté lub gruyere
  • 200 g creme fraiche
  • 250 g pieczarek, umytych i pokrojonych w plastry

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 240 C.

2W dużym rondlu, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem pęczku ziół i octu. Dodać filety rybne i gotować przez 10 minut. Wyjąć filety z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć.

3Duże naczynie żaroodporne lekko wysmarować tłuszczem, ułożyć na dnie pieczarki, następnie ugotowane jajka i rybę. Na to wyłożyć creme fraiche, i oprószyć solą i pieprzem. Posypać startym serem a na koniec ułożyć na wierzchu kawałeczki masła.

4Piec przez około 10 minut, aż ser się stopi, a zapiekanka będzie bulgotać.

Porcja dla:

6 osób