Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Podczas, gdy uczyłem angielskiego w Azji dostałem od znajomych Wietnamczyków kilka świetnych przepisów. Ta pycha kanapka jest jednym z nich. Najlepiej smakuje z zimnym piwem lub czerwonym winem.
Składniki:
- 4 plastry polędwicy, o grubości 1 cm
- 4 krótkie bagietki, przekrojone wzdłuż
- 4 łyżeczki majonezu
- 30 ml sosu chili z czosnkiem (można zastąpić innym sosem chili)
- 60 ml (1/4 szkl.) świeżego soku z cytryny
Przygotowanie:
1Włączyć w piekarniku funkcję grill. Gdy piekarnik będzie nagrzany włożyć polędwicę na najwyższą półkę i opiekać po 2,5 minuty z każdej strony lub kiedy polędwica zarumieni się z obu stron.
2Posmarować bagietki w środku majonezem i ułożyć na środku polędwicę. Posmarować mięso sosem chili i pokropić sokiem z cytryny. Następnie położyć cebulę, ogórka, kolendrę, sól i pieprz. Na końcu jeszcze raz pokropić sokiem z cytryny.
Porcja dla:
4 osób