Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Podczas, gdy uczyłem angielskiego w Azji dostałem od znajomych Wietnamczyków kilka świetnych przepisów. Ta pycha kanapka jest jednym z nich. Najlepiej smakuje z zimnym piwem lub czerwonym winem.

Składniki:

  • 4 plastry polędwicy, o grubości 1 cm
  • 4 krótkie bagietki, przekrojone wzdłuż
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 30 ml sosu chili z czosnkiem (można zastąpić innym sosem chili)
  • 60 ml (1/4 szkl.) świeżego soku z cytryny

Przygotowanie:

1Włączyć w piekarniku funkcję grill. Gdy piekarnik będzie nagrzany włożyć polędwicę na najwyższą półkę i opiekać po 2,5 minuty z każdej strony lub kiedy polędwica zarumieni się z obu stron.

2Posmarować bagietki w środku majonezem i ułożyć na środku polędwicę. Posmarować mięso sosem chili i pokropić sokiem z cytryny. Następnie położyć cebulę, ogórka, kolendrę, sól i pieprz. Na końcu jeszcze raz pokropić sokiem z cytryny.

Porcja dla:

4 osób