Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
1490 min.

Ten kompot jest tak samo aromatyczny jak świeże truskawki, które pozostają tutaj w całości. Wspaniale wygląda i wyśmienicie smakuje!

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 600-700 g cukru

Przygotowanie:

1Truskawki przysypać połową cukru i odstawić aby puściły sok – najlepiej na noc.

2Sok odcedzić do garnka, a truskawki zostawić na sitku. Sok zagotować i stopniowo, po jednej warstwie, wrzucać truskawki. Gotować przez 20 sekund i przekładać do wyparzonych słoików do 1/3 ich wysokości.

3Do syropu dodać pozostały cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu przez 30 sekund.

4Syrop dodać do truskawek w słoikach, zakręcić wieczka i pasteryzować w gorącej wodzie przez 10 minut.

Porcja dla:

3 osób