Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
1490 min.
1490 min.
Ten kompot jest tak samo aromatyczny jak świeże truskawki, które pozostają tutaj w całości. Wspaniale wygląda i wyśmienicie smakuje!
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 600-700 g cukru
Przygotowanie:
1Truskawki przysypać połową cukru i odstawić aby puściły sok – najlepiej na noc.
2Sok odcedzić do garnka, a truskawki zostawić na sitku. Sok zagotować i stopniowo, po jednej warstwie, wrzucać truskawki. Gotować przez 20 sekund i przekładać do wyparzonych słoików do 1/3 ich wysokości.
3Do syropu dodać pozostały cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu przez 30 sekund.
4Syrop dodać do truskawek w słoikach, zakręcić wieczka i pasteryzować w gorącej wodzie przez 10 minut.
Porcja dla:
3 osób