Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pyszny przepis na fritattę, czyli włoski omlet ze świeżymi szparagami. Wypróbujcie, kiedy sezon na nie w pełni. Polecam!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 szalotki, drobno pokrojonej
  • 450 g szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 5 jajek
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, dodać szparagi i smażyć przez 10 minut, aż zmiękną.

2Jajka roztrzepać w misce, dodać ser, sól i pieprz. Zalać szparagi, przykryć i smażyć przez 10 minut.

3Przełożyć na drugą stronę i smażyć, aż masa jajeczna się zetnie (przez około 5 minut).

4Przełożyć na talerz i podawać.

Porcja dla:

4 osób