Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Pyszny przepis na fritattę, czyli włoski omlet ze świeżymi szparagami. Wypróbujcie, kiedy sezon na nie w pełni. Polecam!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 szalotki, drobno pokrojonej
- 450 g szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 5 jajek
- 50 g świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, dodać szparagi i smażyć przez 10 minut, aż zmiękną.
2Jajka roztrzepać w misce, dodać ser, sól i pieprz. Zalać szparagi, przykryć i smażyć przez 10 minut.
3Przełożyć na drugą stronę i smażyć, aż masa jajeczna się zetnie (przez około 5 minut).
4Przełożyć na talerz i podawać.
Porcja dla:
4 osób