Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
95 min.
Całkowity czas:
285 min.

Te skrzydełka są słodkie i klejące jak cukierki! Sos można odgrzać i polać nim porcję ryżu.

Składniki:

  • 350 ml (1,2 szkl.) miodu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 900 g skrzydełek kurczaka

Przygotowanie:

1W średniej patelni doprowadzić do wrzenia miód, sos sojowy i czosnek.

2Umieścić skrzydełka w żaroodpornym naczyniu wielkości 27×39 cm i polać mieszanką miodową. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do lodówki i marynować przez kilka godzin lub zostawić na noc.

3Piec pod przykryciem w nagrzanym do 190ºC piekarniku przez 1 godzinę; obrócić skrzydełka po pół godzinie. Zdjąć folię i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć skrzydełka z sosu i piec na drucianej podstawce przez 10 minut. Obrócić skrzydełka i piec jeszcze przez 10 minut.

Porcja dla:

4 osób